Blog News: Μας επισκέπτεστε για πρώτη φορά? Τότε θα πρέπει να μας διαβάσετε από την πρώτη ανάρτηση! Ξεκινήστε τώρα!το blog έχει ανανεωθεί με πολλά χρήσιμα στοιχεία για τον επισκέπτη και αυτόματες ανανεώσεις. Στο κάτω μέρος της σελίδας δείτε τη βαθμολογία πρωταθλημάτων

powered by Agones.gr - livescore

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Ασφυκτική «προστασία» στον ΟΠΑΠ



Κατ’ αποκλειστικότητα η τετρασέλιδη επιστολή της Επιτροπής Ελέγχου στον ΟΠΑΠ που εγκαινιάζει ασφυκτικό έλεγχο στο εσωτερικό του οργανισμού, υποβαθμίζοντας το ρόλο του διοικητικού συμβουλίου
Γράφει:  Χρήστος Ιωάννου
 Χοντρό καπέλωμα στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ, που φθάνει σε σημείο ασφυξίας, κρύβει ο τρόπος λειτουργίας της νεοσύστατης Tριμελούς Επιτροπής Ελέγχου, που θεσμοθετήθηκε για να εποπτεύσει τις δραστηριότητες της ΟΠΑΠ Α.Ε.,  προκειμένου ο οργανισμός να διατηρήσει το μονοπώλιο που έχει σε ορισμένα παιχνίδια ακόμα και ως καθαρά ιδιωτική επιχείρηση (δηλαδή ενόψει της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ).

Σήμερα αποκαλύπτουμε τις αρμοδιότητες της Επιτροπής αυτής, όπως περιγράφονται στην τετρασέλιδη επιστολή που έστειλε ο πρόεδρός της, κ. Ευγένιος Γιαννακόπουλος προς τον πρόεδρο της ΟΠΑΠ Α.Ε.
Στο έγγραφο περιλαμβάνονται περισσότερες και αυστηρότερες διατάξεις από αυτές που ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Δηλαδή, η εποπτεία γίνεται ακόμα πιο σφιχτή από αυτή που ανακοινώθηκε προς το επενδυτικό κοινό. Και είναι απορίας άξιο πως οι υποψήφιοι αγοραστές του ΟΠΑΠ, που θα αναλάβουν και το management θα αντιμετωπίσουν το θέμα, αφού κυρίαρχο όργανο διοίκησης καθίσταται πλέον η Επιτροπή Ελέγχου της ΟΠΑΠ Α.Ε. χωρίς την έγκριση της οποίας δεν θα είναι δυνατή όχι μόνο η υλοποίηση των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου της ΟΠΑΠ Α.Ε. αλλά και επιπλέον η έγκριση των εισηγήσεων των υπηρεσιακών παραγόντων, ακόμα και των κατωτέρων.
Ο έλεγχος φθάνει όχι απλά σε επίπεδο αξιολόγησης μιας απόφασης του Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Α.Ε., αλλά επεκτείνεται σε επίπεδο σχεδίων εισηγήσεων και προσχεδίων αποφάσεων. Κι αν μάλιστα δεν υπάρχουν αυτά,  τότε ο έλεγχος ζητάει «σχέδια εγγράφων» που «θα εξωτερικεύσουν τη βούληση της εταιρείας»!!! Αυτά αναφέρει το έγγραφο…
Ζητάει επίσης έγγραφα πριν την κάθε απόφαση και έγγραφα προς ενημέρωση, που είναι εκείνα τα οποία περιέχουν πληροφορίες σχετικές με τα θέματα.
Η άσκηση του Ελέγχου της Επιτροπής μπορεί να θέσει σε δοκιμασία και τις ήδη ταραγμένες σχέσεις μεταξύ πρακτόρων και διοίκησης ΟΠΑΠ Α.Ε., αφού υπεισέρχεται στον  έλεγχο του αριθμού των σημείων πώλησης, στο χρονοδιάγραμμα λειτουργίας τους, καθώς και στον έλεγχο του περιεχομένου των συμβάσεων τους.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Ευγένιος Γιαννακόπουλος, δικαιολογεί τις παραπάνω πρόνοιες ως μέτρα που αποβλέπουν στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Με αυτή όμως τη δικαιολογία υποβαθμίζεται ο ρόλος της διοίκησης της ΟΠΑΠ Α.Ε., η οποία γίνεται «έρμαιο» των διαθέσεων του εκάστοτε προέδρου της Επιτροπής.
Για τις υποχρεώσεις της Επιτροπής, ΟΥΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ. Για πιθανές παραλείψεις, καθυστερήσεις οι οποίες δύνανται να αποδειχθούν ζημιογόνες για την ΟΠΑΠ Α.Ε. δε υπάρχει καμία πρόβλεψη. Πρόβλεψη υπάρχει μόνο στο ότι η Επιτροπή θα ορίσει τις υποδομές και τους πόρους (μεταξύ των οποίων και η αμοιβή της). Βεβαίως, ο ΟΠΑΠ τελικά πληρώνει. Όπως πάντα.
Η όλη υπόθεση έχει και πολιτική διάσταση. Αναδεικνύεται σε υπερ-επόπτη, με πολλαπλούς ρόλους και υπερεξουσίες, ένας άνθρωπος. Όχι, κάποιος ειδικός σε θέματα τυχερών παιγνίων, με εμπειρία (γι’ αυτό και ζητάει την οργάνωση ημερίδας για να ενημερωθεί). Όμως, πρόκειται για ένα πρόσωπο, που έχει την τύχη να είναι στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο κ. Βενιζέλος διόρισε τον συνεργάτη του, δικηγόρο στο επάγγελμα, κ. Ευγένιο Γιαννακόπουλο στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων-Ε.Ε.Ε.Π. (εποπτεύει όλο τον κλάδο τυχερών παιγνίων) και παράλληλα στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου της ΟΠΑΠ Α.Ε. (εποπτεύει και αποκλειστικά τον ΟΠΑΠ). Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ είναι αναντικατάστατος για τα πρώτα τέσσερα χρόνια της θητείας του.
Ενδεικτικό της κατάστασης, που παραπέμπει στην «ενός ανδρός αρχή», είναι ότι ο κ. Γιαννακόπουλος συνέταξε την προαναφερόμενη επιστολή ως «Τριμελής Επιτροπή Ελέγχου της ΟΠΑΠ Α.Ε.». Όμως, την υπέγραψε ο ίδιος και απλώς την κοινοποίησε στα λοιπά μέλη της Επιτροπής (επίσης την κοινοποίησε στον εαυτό του, δηλαδή στην Ε.Ε.Ε.Π. και στον υπουργό Οικονομικών).
Χρήστος Ιωάννου
Chrisgr3@gmail.com
Ολόκληρο το έγγραφο-ντοκουμέντο:

opap sel1

opap sel2
opap sel3

opap sel4

 http://fmvoice.eu/index.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου